1.m osztály

Székely Szilvia tanító

1994-ben végeztem a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, differenciáló pedagógia szakon, ahol az átlagostól eltérő gyerekekkel való foglalkozást tanultam. 2007 óta tanítok a Bárczi Géza Általános Iskolában, ahol tantárgycsoportos oktatásban a reál tantárgyakat tanítom. A tehetséggondozásra nagy hangsúlyt fektetünk, ezért rendszeresen készítek fel gyerekeket matematika versenyekre. Furulyázni is tanítom őket énekóra keretében, mely jó kiegészítője a gondolkodás fejlesztésének. Óráimon előszeretettel használok digitális eszközöket, mert ez nagyon motiváló a gyerekek számára. Legfőbb eszközöm a játékosság, a humor, mert ahol jól érezzük magunkat, amit örömmel végzünk, tanulunk, az válik igazán a sajátunkká.          

Makai-Boros Anikó tanító

Makai-Boros Anikó festőművész, tanító vagyok. Két gyermek édesanyja. 2003-ban végeztem az ELTE-TÓFK-án természetismeret szakos tanítóként. Művészeti tanulmányaim jelentősen formálták világnézetemet, gondolkodásomat.

Tanításom alappillérei: a bizalmi, szeretetteljes közeg megteremtése, a holisztikus gondolkodás kialakítása, a gyerekek természetes érdeklődésének fenntartása, olthatatlan tudásvágyának felébresztése és a személyiségközpontú oktatás. Továbbá nagyon fontosnak tartom a gyerekek digitális kompetenciáinak fejlesztését is.

Óráimon a gyerekek kezdetben „mesés kalandozáson” vesznek részt a természettudományok és a művészetek világában. Később jó hangulatú beszélgetésekkel, játékokkal, alkotásokkal gazdagítva fedezik fel a magyar nyelv és irodalom, a természetismeret és a festészet világát. Mindeközben megismerik a művészetek másik arcát, ahol fontos szerephez jutnak: a rend, rendszer, figyelem és a fegyelem barátságos megjelenési formái.

Véleményem szerint a mai gyerekek fejlesztése során nagyon nagy szükség van arra, hogy elsősorban ne az információ tartalom képviselje a korosztályi sajátosságokat, ne feltétlen ennek mentén történjen a differenciálás, hanem leginkább a módszerek kiválasztására, alkalmazására és a tanítás stiláris jegyeire háruljon ez a szerep.