Határtalanul! Kirándulás Délvidéki Kalandozás a Rákócziak és a Zrínyiek nyomában

időpont: 2022.05.17-05.21.

helyszín: Délvidék – Szerbia, Horvátország

A COVID világjárvány miatt két év kihagyás után ismét ki tudtunk tekinteni iskolánk tanulóival Magyarország határain kívülre. 4.999.875 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk sikeres pályázatunkkal a Határtalanul! program keretében, így sok készülődés és izgalom után utazhattunk. 2022.05.17-21. között 42 hetedikes és 8 nyolcadikos diákkal és 5 kisérő pedagógussal, 5 napos kiránduláson vettünk részt a Délvidéken. Az előkészületeket beárnyékolta a világjárvány okozta bizonytalanság, de szerencsére a végén minden akadály elhárult az indulás elől.

Előkészítő szakasz

A tanulók az előkészítő foglalkozásokon, az iskolai témahét időszaka alatt feldolgozták és prezentálták egymásnak ppt segítségével a külhoni magyarsággal kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a Délvidék/Vajdaság történelmi múltjára és az etnikai sajátosságaira. Bemutatták a tanulmányi kirándulás útvonalába eső várososok, helyszínek magyar vonatkozású történelmi eseményeit, látnivalóit, tudnivalóit. Ismertették a Trianoni-döntés előzményeit és következményeit, máig tartó hatásait; korhű ruházattal felelevenítettek a boldog békeidőket. Megismerkedtek a délvidéki gasztronómia nevezetes ételeivel, különlegességeivel.

Fakultatívan vállalt előkészítő program

A Magyarság Háza által szervezett A II. világháború befejezése Európában és a párizsi béke című interaktív, rendhagyó történelem órán vettünk részt. Németh Csaba lebilincselő előadása felelevenítette a II. világháború végnapjait, politikai következményeit. Prezentációjában kitért Trianon II. világháború kirobbanásában játszott szerepére is.
Az utazás előtt e-mailben és szülői értekezleten tájékoztattuk a szülőket az utazás minden részletéről. Válaszoltunk a felmerülő kérdésekre.

Kirándulás

Utunk célja a magyarlakta területek meglátogatása, kalandozás a Délvidék természeti kincsei és magyar vonatkozású műemlékei, történelmi helyszínei között.

  1. nap

Az indulás napján hajnalban gyülekeztünk az iskola melletti parkolóban. A busz és az idegenvezető megérkezése után gyors pakolás, és még annál is gyorsabb búcsú következett, hiszen egy nagyon szép, de hosszú utazás várt ránk és kis késéssel indultunk Röszke felé. Az utazás megkezdésekor ismertettük a gyerekekkel az utazáshoz tartozó biztonsági előírásokat, majd az idegenvezető a Délvidék történelméről és kultúrájáról mesélt. Egy pihenő beiktatásával, három óra alatt értük el a szerb–magyar határt, ahol a határátlépés nagy élmény volt a tanulóknak, hiszen többen közülük most először jártak külföldön. Szabadka szecesszió városa volt az elő megállónk, helyi idegenvezetőnk mesélt a város történelméről, gazdasági szerepéről Trianon előtt és után. Végig sétáltunk a gyönyörű korzón, a Raichle-palotától a korinthoszi oszlopos Népszínházig. Megkoszorúztuk Mátyás király szobrát. Megtudtuk, hogy Blaha Lujza pályája innen indult. Felfedeztük az épületek homlokzatán a magyar szecesszió gazdagon díszített motívumait.

Ellátogattunk Kosztolányi Dezső szülőházához, gimnáziumához és a városi emlékparhoz, ahol a róla készült szobrok állnak. Közös szavalással idéztük fel a költőt, majd megkoszorúztuk a fiatal Kosztolányit ábrázoló alkotást. A szabadkai zsinagóga megtekintése nagy élmény volt a gyerekeknek, részletgazdag díszítései lenyűgözték őket. Idegenvezetőnk részletesen mesélt a helyi zsidó közösség szokásairól, hagyományairól. Sétánk a magyar szecessziós városházánál folytatódott. A városháza, ha lehet még díszesebb belülről, mint kívülről. A tanácsterem pompája, festett üvegei, melyek híres magyar történelmi személyiségeket (Árpád vezér, Szent István, Mária Terézia, Hunyadi János, Kossuth Lajos, Deák Ferenc) ábrázolnak és az, ahogy végül megmaradtak az utókornak, csodálattal töltött el mindannyiunkat. Szabadka üdülőövezete Palics, ahol a tó és a körülötte lévő park a helyiek kedvenc kirándulóhelye. A helyi idegenvezető érdekes dolgokat mesélt Palics korábbi történetéről, különösen az Osztrák-Magyar Monarchia alatti fürdőéletről. Megelevenedtek előttünk a monarchia fürdőzési szokásai, hangulata. Elköszönve idegenvezetőnktől fáradtan ültünk fel a buszra. Egy óra utazás és némi izgalom után érkeztünk meg Kishegyesre. Vendéglátóink nagy szeretettel és türelemmel fogadtak. Vacsora után kétfelé vált a csoport. Egyik része maradt a faluban lévő vendégházba, míg a többiek némi viszontagság után elértek a falu melletti Kátai tanyára. A tanya maga volt a csoda, a lakótelepi gyermekeknek. Az istállókban, karámokban lévő sokféle háziállat felkeltette a tanulók érdeklődését.

  1. nap

Ébredés, csomagolás és bőséges reggeli után elköszöntünk Kishegyestől. Kissé feszült határátlépés után ékeztünk meg Eszékre. A város központjában éppen teljes átépítés volt, de még így is láttuk a dél-szláv háború nyomait némely ház homlokzatán. Kívülről megtekintettük az eszéki várat, amiért Zrínyi Miklós, Pálffy Miklós és I. Szulejmán is harcolt. A Dráva partján kellemes sétát tettünk az eszéki hídhoz. A városnézés közben megemlékeztünk a történelemi eseményekről, felelevenítettük ismereteinket a híd gazdasági és hadászati jelentőségéről. A témában jártas tanulók felidézték az utazás előkészítő szakaszában tartott prezentációjukat, különös tekintettel arra, hogy Zrínyi 1664-ben a sikeres téli hadjárata során felégette a hidat, ezzel ellehetetlenítette a török utánpótlási vonalakat. Eszéki sétánkat a város főterének látképét meghatározó Szent Péter és Pál Katedrálisnál folytattuk. A nap következő tervezett úticélja a főváros, Zágráb volt, de bármennyire siettünk, nem maradt volna elég időnk a felfedezésére. Így másnap délelőttre tettük át a városnézést. Fáradtan érkeztünk meg Samoborba, ahol egy hostelben szálltunk meg. Diákjaink többsége számára ismeretlen volt ez a vendéglátási forma. Némi berzenkedés után elfogadták és végül is élvezték a helyzetet. A hosszú utazás kimerítette a gyerekeket, szerencsére senkit nem kellett altatni, hamar elcsendesedtek.

  1. nap

Álmosan keltünk az előző napi hosszú út után. Gyors reggeli készülődést követően hamar átértünk Samoborból Zágrábba. Horvátország fővárosa nagyon sok látnivalót tartogat az turisták számára. Az idő szűkössége miatt ezekből sajnos csak az igazán lényegeseket tudtuk megnézni. A mi programunk így a Káptalandombon a székesegyház, a Felsőváros, a Jellasics-tér, a Szent Márk tér és a róla elnevezett templom megtekintése volt. Sietnünk kellett, mert még sok látnivalót tartogatott a nap. Jó kétórás buszozás után érkeztünk Tersattoba, ami egy közismert búcsújáró hely. A Fiuméhez tartozó városrész híres Mária kegyhelyéről. A Trsati Szűzanya tiszteletére szentelt templom története egy legendára épül, mely szerint az angyalok hozták el ide a Szentföldről Szűz Mária lakóházát. Végig jártuk a templomkert stációit, majd megtekintettük a kolostort, benne a tengeri viharoktól megmenekült hajók fogadalmi ajándékaival. Ezt követően felsétáltunk a várba, amelynek az építését a Frangepánok kezdték a 13. században. Fiumében megismerkedtünk a történelmi belvárossal, a korzón található Óratoronnyal. A kikötőben megpróbáltuk megkeresni az egykori magyar tengerészet nyomait, a magyar feliratú kikötői bójákat. A kikötőben megtanultuk a

Fiumei kikötőben áll egy hadihajó című műdalt. Végül megnéztük a magyar időkben épült piacot és a színházat. Hosszú napunk estéje az új szálláshelyünk elfoglalásával, egy kis tengerparti sétával és játékkal telt.

  1. nap

A negyedik napon a horvát tengerpartot, és a szállásunk közelében található nevezetesebb településeket barangoltuk be. Az Osztrák-Magyar Monarchia letűnt világának emlékeivel lépten-nyomon találkoztunk a Kvarner-öbölben is. A délelőtti sétánk során először a monarchia hajdan leghíresebb fürdőhelyére, Abbáziába látogattunk el, amely még ma is őrzi hajdani szépségét. melynek hangulata lenyűgözte tanítványainkat. A Lungomare sétányon álló patinás épületek egykori magyar családok történeteit őrzik. Délután pedig Krk-szigete körül hajókáztunk. Esténkbe még egy kis tengeri fürdőzés is belefért. A gyerekeknek ez a nap tetszett a legjobban.

  1. nap

Kirándulásunk utolsó napján fájú búcsút vettünk a tengertől, majd kezdetét vette a hosszú buszos utazás hazáig. A hazafelé tartó utat többször megszakítottuk. Első állomásunk Varasd városa volt, ahol felkerestük az Erdődyek várkastélyát, majd a barokk stílusú belvárosban sétáltunk. Megnéztük a város jelentősebb templomait, épületeit. Láttuk a városházát, a katedrálist és a vármegyeházát is. Félórás utazás után értünk Csáktornyára, kirándulásunk utolsó állómására, ahol Zrínyiek nyomába „eredtünk”. Megkoszorúztuk a Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet ábrázoló „Zrínyi Péter búcsúja” elnevezésű szobrot, és megemlékeztünk a Wesselényi-féle összeesküvésről. Zrínyi Miklós szigetvári hősünk emléktáblájához is elvittük a koszorúnkat. Nem maradt más hátra, tudomásul vettük, hogy gyorsan elrepült ez az öt nap. Rengeteg élménnyel és tudással gyarapodva hazafelé vettük az irányt. Gyönyörű, egykor és ma is magyarlakta tájakon jártunk. Kirándulásunk során, a Délvidéken, otthon éreztük magunkat, megszerettük a tájat és a helyi embereket. Reméljük, hogy egyszer visszatérhetünk!

Értékelő óra

Csoportmunkába PPT készítettünk a gyerekekkel a kirándulás egyes napjairól. A számtalan képből készült bemutató alatt újra éltük a kirándulás legjobb pillanatait, ennek segítségével értékeltük az utazás programjait, elbeszélgettünk a személyes élményekről és tapasztalatokról. Felidéztük a vajdasági magyarságról szerzett ismereteinket.

Nemzeti Összetartozás Témanap

Nemzeti Összetartozás Témanapot szerveztünk az iskolában, ahol a gyerekek egy képekkel illusztrált bemutatót tartottak az utazásról. A témanap keretében a programban részt vevő diákok saját tapasztalataik, benyomásaik alapján fotókkal színesített élménybeszámolóval igyekeztek a 5-8. évfolyam diákjaival megismertetni a meglátogatott terület földrajzi, történelmi, néprajzi értékeit, megosztani élményeiket. Ezt követően forgószínpad-szerűen, osztályonként állomásokat felkeresve, közös tevékenységekkel idéztük meg a látottakat: kiállítás, történelmi és irodalmi vetélkedő, sport, kreatív foglalkozás, fotó- és filmvetítés színesítette a napot. Méltó zárása volt ez a nap a Határtalanul programnak.

Galéria