A költészet napja

„A vers a lélek fényűzése”

/Csukás István/

Legyen ez a 2021-es költészet napja mottója!
Ha belegondolunk, egész életünk során szinte minden érzelemre találunk verseket. Az irodalom végigkíséri életünket. Velünk van örömben, bánatban, félelemben, csalódottságban, reményben.
József Attila 1905. április 11-én született. Születésnapja 1964 óta a költészet napja hazánkban.
Online iskola újság készül a költészet napja alkalmából, melybe szeretnénk a diákok alkotásait megjeleníteni.
Az alábbi projektfeladatok közül válassz legalább egyet és küldd el! A legjobb alkotások megjelennek az iskola honlapján.

  1. Ha van egy kedvenc versed (Nem muszáj az iskolai tananyaghoz kapcsolódó, lehet saját vers is.), mutasd meg nekünk, hogy mi is megismerhessük! Tanulj meg egy verset, és vedd fel és küldd el!
  2. Tervezz logót vagy plakátot a költészet napjához! A legjobb logó az online újság logója, a legjobb plakát az online újság címlapja lesz. (A többi jót is megjelentetjük.)
  3. A megadott szavak felhasználásával alkoss egy minimum 2 versszakból álló verset, vagy egy minimum 10 mondatos szöveget! Legalább 5 szót használj fel!
    barát, bent, covid, család, félelem, kapcsolat, kint, maszk, nyugalom, online, védelem, vírus
  4. Készíts egy 1 perces kisfilmet, melyben szabadon választott módon dolgozd fel kedvenc versedet! (Lehet rajzos, animáció, zenés produkció, zenei aláfestés, tánc, jelenet, sportolás közbeni.) Lehet ez bármilyen módon feldolgozott, nem csak a lehetőségek közül választhatsz.
  5. Az alábbi versben több szólás és közmondás is elrejtőzött. Keresd meg őket, és írd ki a teljes közmondásokat eredeti formájukban! (12 db)

KIFICAMODOTT KÖZMONDÁSOK
Ebül szerzett jószág legyen kövér,
ha a lúd nem fog egeret.
Ismerik, mint a sánta kutyát,
s hazug ember szelet vet.

Hamar utolérik, ki vihart arat,
és a rossz pénz elvész ebül.
Szelet vet a csengős macska.
Nincsen szőlő tövis nélkül. 

Szegény ember baja ritkán jó.
A savanyú rózsa aranyat lel.
Hamar munka nem jár egyedül,
s vízzel főz ki korán kel.
(Tóth Szonja Kiara verse)

6. Készíts egy reklámfilmet vagy ajánlót egy számodra fontos, érdekes vagy neked tetsző versről, de lehet versolvasásra biztató is!

7. Az alábbi felsorolásban fogalmakat találsz. Válassz ki egyet és keress hozzá minimum 3 verset, amiben ez a fogalom előfordul.
anya, apa, szerelem, utazás, tavasz, nyár, ősz, tél Jó munkát kívánunk mindenkinek és kreativitásra fel! ☺

„Szigorúan nézve a vers a fölösleg az életedben, de enélkül nem lennél ember. A sok muszáj, kell, lótás-futás közt egy kis pihenés. Csodálkozás az életen. Egy fűszálon. A szerelmen.”

/Tóth Erzsébet/

Pályaművek