Ökoiskola lettünk!

Iskolánkban évek óta komoly munka folyik a környezettudatos nevelés érdekében. Felelősséget érzünk a jövő generációjának egészségtudatosabbá alakításáért, a természet értékei iránt fogékony, a fenntarthatóság szempontjait ismerő és vállaló ifjúság neveléséért. E feladatunk tudatában szeptemberben pályázatot nyújtottunk be az ökoiskolai cím elnyeréséért, melyet meg is kaptunk. A Bárczi ökoiskola lett!
2014. december 13-án Budapesten ünnepélyes keretek között 122 Ökoiskola és 52 új Örökös Ökoiskola képviselője vette át a díszokleveleket, amelyeket Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár (EMMI) és Dr. Simon Attila István, közigazgatási államtitkár (FM) adományozott az idei esztendőben sikeresen pályázó iskoláknak. Iskolánkat igazgatónőnk, Sisa Péterné képviselte és vette át a díszoklevelet. Az átadáson jelen volt Dömötör Csaba a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Kaposi József az OFI főigazgatója és Thaisz Miklós az EMMI főosztályvezetője. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az iskolás korosztály sajátos, korcsoportja megfelelő élményekre és tapasztalatokra építő, azaz tevékenységorientált környezeti és fenntarthatóságra nevelésben részesüljön. A Cím azon nevelési-oktatási intézményeknek elismerése, amelyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti-, és egészségneveléssel. A Cím adományozása kapcsolódik az ENSZ „A fenntarthatóságra oktatás 2005–2014” évtizedének programjához.
Az idén 122 iskolát díjaztak első vagy második alkalommal, további 52 iskola nyerte el az Örökös Ökoiskola minősítést. Velük együtt összesen 746 intézmény (az általános iskolák mellett néhány művészetoktatási intézmény és kollégium, 64 gimnázium, 156 szakközépiskola vagy szakiskola) tartozik az ökoiskola hálózathoz az ország minden szegletében. A diákok mintegy ötöde tanul ezekben az iskolákban.

Bemutatkozó film