Vizes élőhely takarítási akció
Március 22-e a víz világnapja. A Bárczi Géza és a Pais Dezső Általános Iskola okos és szorgos ökosai e napról úgy gondoltak méltóképpen megemlékezni, hogy egyesítették erejüket és 19-én, szombaton felkerestek egy igazi, védelemre szoruló élő vízfolyást, amit kitakarítottak.
A békásmegyeri HÉV vonala mentén, a 11-es út mellett található egy igazi karsztforrás. Ez az Attila-, vagy másnéven Bründl-forrás, amelyből kis patak ered. A patakocska az Omszki-tóhoz vezető bicikliút mentén halad. A patakocskában kishalak, kövi rákok élnek szép számmal. Békák is lesznek benne, májustól az ő brekegésüket is meg lehet hallgatni. De most, kora tavasszal még alszanak. A patak vize 18 °C-os, a második világháború előtt vizét mosoda, majd később az azóta már elpusztult Attila Strandfürdő használta. Most a vize a patakon keresztül Kalászi-patakba, onnan a Dunába folyik.
A szorgos csapat 2 óra leforgása alatt a Pünkösfürdő utcai kereszteződéstől a forrásig igyekezett összeszedni mindenféle nem lebomló hulladékot: PET-palackokat, nejlonzacskókat, italos dobozokat, de találtunk egész autógumikat, cipőket, dísztárcsákat is. Érdekes volt látni, hogy a patakban élő rákok is igyekeznek az aludobozokat „újrahasznosítani”, több dobozban ott lakó, oda bújó rákot találtunk.
A hulladékkal telt nejlonzsákokat az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal megbeszélt helyen hagytuk, ők fogják a közel 20 zsákot elszállítani.
Iskolánkat a 4.m, 5.a, 8.b osztályok 12 tanulója, 3 szülő és 3 tanár képviselte.
Munkájukat köszönjük!
Ollé Katalin

Képek