Iskolánk 25 fős diákcsoportja jutalomkiránduláson vehetett részt az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által kiírt Környezettudatos Nevelésért Pályázat támogatásával.

A programban azok a 4. és 5. osztályos tanulók vehettek részt, akik a tavalyi évben indultak az iskola Kistudorka házi versenyén. A tanulmányi kirándulást Ollé Katalin és Kanyukné Kornyicki Erika tanárnők vezették.
Gyönyörű őszi reggelen különbusszal indultunk Ócsára, ahol először a Madárvárta munkatársai ismertettek meg minket a madárgyűrűzés folyamatával, fontosságával. A gyerekek nagy örömére nem csak elméleti ismereteket kaptunk. A hallottakat személyesen is megtapasztalhattuk, azaz láthattuk a gyűrűzés folyamatát, megsimogathattunk egy-egy kismadarat, meghallgathattuk szapora szívverésüket, megfigyelhettük a madarak hálóval történő megfogását, gyűrűzés utáni elröptetését. Láthattunk széncinkét, vörösbegyet, szürkebegyet, énekesrigót, sárgafejű királykát, ökörszemet, rozsdafarkút.
A Madárvárta elhagyása után sétát tehettünk a Turjános Tanösvényen, ahol a láprétek, láperdők kialakulásával, élővilágával ismerkedtünk. A gyerekek gyíkot, békát, imádkozó sáskát, őszi kikericset és vaddisznó nyomokat nézhettek meg, sétáltak lápon átívelő fahídon és felmásztak egy madárlesre.
Kirándulásunk az Ócsai Tájház felkeresésével folytatódott, ahol a régen itt élt emberek életével, házaik berendezésével, használati eszközeikkel, hétköznapi és ünnepi viseletükkel ismerkedtünk. Megfigyelhettük a természeti adottságok és az életmód összefüggéseit, példát láthattunk arra, hogy a régi emberek hogyan éltek összhangban a természettel. Majd kézműveskedtünk is! Gyertyát készítettünk mártogatásos technikával. Nagy élmény volt a gyertyácskák hízását, formálódását figyelni.
Hazaindulás előtt betértünk az ócsai református templomba is, amely lenyűgözött minket óriás méretével, gyönyörű középkori, román építészeti stílusával. A 800 éves szépen felújított templom egyike hazánk legöregebb templomainak.
A nap végén sok élménnyel és sok történelmi, természettudományi, vallástörténeti és néprajzi ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Képek