Október 6-án, igencsak esős-viharos időjárás mellett Bakonybélbe kirándultunk az önkormányzat természettudatos nevelésért pályázatának köszönhetően.

BakonybélSzerencsére a program nagy része zárt helyen zajlott, így a hűvös, esős idő nemigen tudta elrontani a kedvünket. Az úti cél a Magas-Bakony egy kis települése volt: Bakonybél. Miért éppen Bakonybél? Ez a kicsi falu nagy kincseket rejt! Itt található a Pannon Csillagda és a Bakonyi Erdők Háza.
A kirándulás egész napos volt, reggel 7.15-kor indultunk és este 18.30-ra értünk vissza. Az utazáshoz 20 fős kisbuszt vettünk igénybe. Erika nénivel és Kati nénivel 18 bárczis utazott.
A Pannon Csillagdában 3 órát töltöttünk, csillagász vezetőnk bemutatta nekünk az intézményt, beszélt a mai csillagászok munkájáról, az űrkutatás aktuális feladatairól, és készségesen válaszolt a feltett kérdésekre. Nagy élmény volt számunkra egy 3D-s kisfilm megtekintése, amely a Földet, mint a világegyetemben található oázist mutatta be. A kiállítás interaktív monitorai, életnagyságú marsjáró makettje nagy tetszést aratott.
A Bakonyi Erdők Háza Múzeumban egy órát töltöttünk. Vezetőnk, Zábrák Károly, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre volt, aki mesélt nekünk a természetvédelem feladatairól, a természetőr munkájáról, majd a múzeum termeit bejárva segített feleleveníteni a természetismeret órákon az erdőről tanultakat. Külön érdekesség volt számunkra, hogy az erdővel kapcsolatos hajdani munkák szerszámait is megismerhettük, sőt működésüket a gyakorlatban is megfigyelhettük vezetőnk segítségével.
A nap zárásaként a tervezett nagyobb erdei túra helyett egy kisebb sétát tettünk a híres Zirci Arborétumban, amit napos időben bizonyára még szebbnek találtunk volna.

Képek