Egészségnap a Bárczi Géza Általános Iskolában
Idén, 2022-ben nagy örömünkre újra megrendezésre került iskolánkban a már nagy hagyománynak örvendő Egészségnap. A programok összeállítása során törekedtünk arra, hogy a gyerekek élvezetes és szórakoztató formában mélyíthessék tudásukat az egészséghez kapcsolódó lehető legtöbb témakörben. Ennek érdekében számos vendégelőadó vett részt a rendezvényen, akik színes előadásaikkal és foglalkozásaikkal gazdagították a napot. A meghívott vendégek nem csupán a gyerekeknek készültek izgalmas témákkal, hanem a szülők számára is érdekes és tartalmas előadásokkal tették élvezetessé az egészségnapot.
A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének „Teddy maci” szekciója az első és második évfolyam számára tartott interaktív foglalkozást, ahol a gyerekek játékos módon ismerhették meg az emberi szervezet főbb szerveit és a gyógyító tevékenységet. A fogápolás és kézmosás fontosságát, eszközeit és helyes módját az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának, valamint a BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztályának munkatársai mutatták be. Vendégünk volt az Óbuda-Békásmegyer Mentőalapítvány két szakembere, akik nemcsak szóban ismertették az elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hanem lehetőséget biztosítottak a gyerekek számára mindezek gyakorlatban való kipróbálására is. A délelőtt folyamán egy igazi méhész munkájával, illetve egy kóstoló keretén belül különböző mézekkel is megismerkedhettek diákjaink. A felsős évfolyamokon további interaktív előadáson vehettek részt a gyerekek, így például a bullying és agressziókezelés, valamint kütyüfüggőség témában, melyeket a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának két szakembere tartott. Trenkáné Csom Henrietta a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányságának munkatársa az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről nyújtott hasznos információkat a gyerekek számára. Az egészségtudatos táplálkozás nem csupán a gyerekek által készített finomságok által került előtérbe, hanem egy interaktív és játékos előadás keretén belül is beszélhettek róla, illetve bővíthették a tudásukat, mindezt a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének két önkéntese segítségével tehették meg. Az Elveszett Állatok Alapítvány szervezésében a kicsik a felelős állattartásról, az egészséges ember-állat kapcsolatról, míg a nagyok a segítő kutyák feladatairól hallhattak interaktív előadást, amit egy terápiás kutya színesített és tett még élvezetesebbé, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
A nagyobbaknak mindezeken túl olyan témákkal is igyekeztünk kedveskedni, amelyek igazán közel állhatnak hozzájuk és egyre inkább érdeklődésük középpontjában állnak. Ezért a lányok számára kozmetikus tartott előadást, melyben hangsúlyt fektetett a táplálkozás és a belső harmónia bőrre gyakorolt hatására, továbbá tanácsokkal látta el őket a helyes bőrápolással és a korosztálynak megfelelő kozmetikumok kiválasztásával kapcsolatban is. Ez idő alatt a fiúk személyi edző segítségével ismerhették meg a különböző edzésformák hatásait (erősítés, szálkásítás, fogyás, izomnövelés), illetve gyűjthettek további hasznos információkat az edzés és a táplálkozás összefüggéseiről.
Az egészséges életmódhoz szorosan hozzátartozik a rendszeres testmozgás, így ennek megfelelően mind az alsósok, mind a felsősök akadálypályán és sportversenyen mutathatták meg ügyességük. Ezen kívül a Csillaghegyi Mozgás és Szabadidő Sportegyesület jóvoltából a gyerekeket gokartok várták az udvaron, amelyekkel közlekedési táblákkal tűzdelt pályán gurulhattak végig. Mindezek mellett zenés gimnasztika, valamint aerobik bemutatót is láthattak az érdeklődők, illetve a mozogni vágyók be is állhattak mindezeket kipróbálni. Természetesen az egészséges táplálkozás sem maradhatott ki a programok közül, ennek jegyében minden osztály készített magának valamilyen egészséges ételt, illetve italt, amelyet aztán közösen fogyasztottak el a délelőtt folyamán.
Vendégeink a szülők számára is érdekes és hasznos témákkal készültek. Előadást tartott a Szent Margit Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának egyik munkatársa a szülőség kihívásairól, a BFKH II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztályának kollégája a konyhahigiéniáról, míg a biztonságos internethasználatról Trenkáné Csom Henrietta rendőr alezredes a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányságától. Mindezek mellett a Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri Szakrendelő munkatársai szűrővizsgálatokat biztosítottak a résztvevők számára.
A sok különböző program és a meghívott szakemberek előadásai által egy rendkívül színes és gazdag egészségnapon vehettek részt mind a gyerekek, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok. Mindannyian rengeteg hasznos információval és felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, de ami a legfontosabb, hogy együtt, jó hangulatban és felszabadultan töltöttük el ezt a szombat délelőttöt.