Iskolánkban már több mint tíz éve szervezünk Témahetet az egészséges, környezettudatos életmód jegyében. Ennek során a tanulók 3-5 fős csoportokban kutatómunkát végeznek a választott témakörük jegyében, majd a hét végén évfolyamonként szervezett „konferenciákon” kis előadásban ismertetik meg a diáktársakból, szülőkből, pedagógusokból álló nagyszámú hallgatóságot kutatásuk eredményével. A témakör mélyebb megismerése mellett fontos a projektmunka gyakorlata, az önálló ismeretszerzés, forráskutatás, feldolgozás és a nagyszámú hallgatóság előtti nyilvános szereplés gyakorlása is.

Diákjaink minden évben nagyon lelkesen és motiváltan vesznek részt ebben a programban, így volt ez az idén is. Színvonalas, tartalmas előadások születtek, már a legkisebbeknél is változatos, sokféle eszközt alkalmazó prezentációkkal. Maketteket, tablókat, animációkat, videókat, de ötletes számítógépes játékot is készítettek diákjaink. Néhány éve e hagyományos programunkat már a Fenntarthatósági Témahét keretében szervezzük, így kapcsolódva be ebbe a több tízezer diákot megmozgató országos kampányba. Ebben az évben a következő fő tartalmak köré szerveződött a kutatás:

  • Egészség és jóllét
  • Fenntartható városok és közösségek
  • Fellépés az éghajlatváltozás ellen
  • Víz

A diákok évfolyamonként kaptak 15-20 témajavaslatot, de ők maguk is kitalálhattak olyan területet az ajánlott témakörökön belül, ami felkeltette az érdeklődésüket, amivel szívesen foglalkoztak.
Néhány cím a teljesség igénye nélkül az elhangzott előadásokból:
Barátaink a méhek
Nejlonzacskódiéta
A víz motívum a Bibliában
Mi lehet egy kiskanálnyi vízben?
Egy iskolai szelektív folyosói kuka újradíszítése
Passzív házak működése
Nagy kihalási korszakok a földtörténetben
Fenntartható város
Elektroszmog

Nagyon örülünk ilyenkor, ha a szülők is érdeklődnek a programunk iránt. Idén is számos érdeklődő szülő élt meghívásunkkal, és hallgatta végig a diákok előadásait.