Október 8-án iskolánk 28 tanulójának – 2 tanárunk kíséretével – megadatott a lehetőség, hogy ellátogasson az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz. A kirándulásra különbusszal mentünk, ami 7.40-kor indult. Laza két és fél óra utazás után meg is érkeztünk célunkhoz. Néhány mondatban összefoglalom a kiruccanás részleteit, a tudnivalókat erről a fantasztikus helyről.
Ipolytarnóci kirándulás

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely. A terület körülbelül 20 millió évvel ezelőtt vulkáni katasztrófa során keletkezett, olyan mintegy betemetett „ősvilági Pompei”. A terület tudományos vizsgálatai nagyon régen, 1836-ban kezdődtek el, 1944-ben megnyitották a nyilvánosság előtt, 1995-ben Európa Diplomás lett, mely a védett területek számára adható legmagasabb európai díj a kiemelt európai jelentőségű biológiai, geológiai és/vagy tájképi értékeket hordozó védett területek elismerésére. A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. A földtani örökség a geoturizmus kedvenc kirándulóhelye, Budapesttől mindössze 150 km-re északkelet felé a szlovák határ közelében található.
A terület legfontosabb ősmaradványai:

  • cápafogakkal hintett tengerparti föveny;
  • szubtrópusi erdő megtöredezett fái;
  • egzotikus növénylenyomatok;
  • ősvilági élőlények lábnyomai;
  • vulkáni tufában összesült maradványok;

A virtuális bemutatót követően túravezető kíséretében és kalauzolásával bejártuk a természetvédelmi terület fent említett csodáit. Hologramos animáció segítségével az állatokat életnagyságban mutatják be ott, ahol a vulkáni katasztrófa idején éltek, ennek köszönhetően jobban el tudjuk képzelni a mozgásukat, viselkedésüket. A látvány mindannyiunkat lenyűgözött, számtalan kérdést szegeztünk túravezetőnkhöz, aki nem kevés humorral válaszolt ezekre és tette még kellemessebbé a hangulatot. A programból nem hagyhattuk ki a lombkorona ösvényt sem, mely 150 m hosszan húzódik a lombok között, 8-10 méter magasságban, bejárása bátorságot igényel, de nagyon megéri. Délután kellemesen elfáradva, számos hasznos ismeretek birtokában indultunk vissza Budapestre. Hazánkban rengeteg csodálatos kiránduló hely van, érdemes meglátogatni őket, túrázni a jó levegőn, felfedezni ezeket a fantasztikus helyeket.

Romsics-Fodor Lili 7/a
Képek