A Tankerületi Pedagógiai Napok keretében november 5-én került sor a „Magatartásproblémák – Szociális készségek – Autizmus spektrumzavar” című előadásra, melyet Burucs Erika tanító, szaktanácsadó és Nagy-Balóné Mogyorós Vera iskolapszichológus tartottak.

Az előadás elején a címben jelölt problémával/zavarral küzdő gyerekek jellemzőit igyekeztünk összegyűjteni, rávilágítva arra, hogy milyen nehéz különválasztani, kategorizálni ezeket a tulajdonságokat.
A „magatartásproblémák megoldásának hozzávalói” kapcsán szó esett arról, hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni ezekkel a gyerekekkel, milyen szabályok támogatják társaikkal való együttműködésüket, mennyiben segíti az életüket a tervezett időbeosztás. Milyen módon lehet és érdemes viselkedésüket pozitívan megerősíteni, és mikor szükséges szembesülniük a negatív következményekkel.
Az általánosan megfogalmazott viselkedéskezelési technikák után a tanteremben adódó problémák kerültek fókuszba. Célunk volt, hogy a hallgatóság számára egyértelművé tegyük, hogy milyen jelentős különbség van a büntetés és a magatartás következménye között. Milyen lépései lehetnek a magatartásproblémák hatékony kezelésének s ez, hogy valósulhat meg a gyerekek bevonásával.
Fontosnak tartottuk, hogy beszéljünk arról is, nehéz helyzetekben milyen fontos a pedagógusok közötti kollegiális támogatás és ennek milyen lehetőségei adódhatnak.
Az előadás második részében az autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek sajátos fejlődéséről esett szó. Jellemzően a többségi iskolában integráltan nevelhető autista gyermekek beilleszkedési nehézségeiről, kommunikációs akadályairól, társas készségeinek problémáiról beszélgettünk, néhány példát hozva az iskolában is alkalmazható, segítő technikákra.
Az előadás szünetében a vendégek számára néhány könyvet is mutattunk és ajánlottunk arra az esetre, ha további információt szeretnének szerezni, ill. részleteket szeretnének tudni a kezelési módokról.
Nagyon kellemes és izgalmas délelőttöt töltöttünk együtt a kollégákkal. Bízunk benne, hogy sikerült hasznos ötleteket, tanácsokat, módszereket bemutatni az érdeklődőknek.