Alsó tagozatos tanulóink régi mesterségekkel ismerkedtek Szentendrén a pályaorientációs nap alkalmából.

Amikor augusztus végén terveztük a tanév eseményeit, valami új színt szerettünk volna vinni közös programjaink sorába. Kiváló alkalmat adott erre a pályaorientációs nap. Régi mesterségekkel ismerkedni legjobb hely lesz a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
A Skanzen múzeumpedagógusai megtervezték alsó tagozatosaink számára a nap programját, ami nem kis feladat volt, hiszen egyszerre 13 osztály számára kellett elfoglaltságot biztosítani. Végül eljött október 11. a kirándulás napja. Kellemes, őszies napon, igazi kiránduló időben ültünk buszra, izgatottan, hogy időben odaérünk-e, minden rendben lesz-e.
Kedves fogadtatásban volt részünk, a fogadó épületben minden osztály megkapta térképét, amely segítségével megkezdte felfedező útját a megfelelő tájegységbe, ahol sor került a foglalkozásra. A kisebbek egy báb, Márton gazda kalauzolásával ismerkedtek a régi házakkal és lakóik életével. A nagyobbak a tanya világába csöppentek bele. Kukoricát morzsoltak, állatokat etettek, megtöltötték vízzel az itatóvályút.
Voltak, akik a kenderfeldolgozás hosszadalmas munkájába nyertek betekintést. Igen látványos változáson megy keresztül a kender, ahogy rostjait megtöri a tiloló, ahogy szálait fésüli a gereben. S a szöszből nem is olyan egyszerű megsodorni a fonalat.
Egyik osztály kenyeret sütött. Megtanulták, hogyan kerül a búza a malomba, majd a liszt a háztartásba, s mi is az a kovász. A gyerekek maguk gyúrták a tésztát, tették a cipót a szakajtóba. Hamarosan kezükbe foghatták a frissen kisült, illatos cipót is.
Mások a szüret szokásaival, a mustkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek. Vagy éppen azzal, mennyire más, egyszerű, házi készítésű fajátékai voltak a régi gyerekeknek, s mégis, azokkal is milyen jól lehetett játszani. Közben énekléssel, mondókázással, mesével, igen jól telt a délelőtt. Sok új ismerettel, élményekkel gazdagodva tértünk haza. Örömöt, feltöltődést nyújtott a kirándulás nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek egyaránt.

László Gyöngyvér
szervező pedagógus