„Egész nemzeti műveltségünk anyanyelvünkön alapszik.”
/ Bárczi Géza/

Iskolánk minden évben megemlékezik erről a neves napról.

Névadónk, Bárczi Géza – neves nyelvész és nyelvművelő – emléktábláját idén a színjátszókör tagjai kis emlékműsor kíséretében megkoszorúzták november 8-án, majd „Helyesen, szépen, magyarul” címmel délután az iskolai könyvtár olvasótermében tankerületi szakmai műhely keretében vendégünk, Kerekes Barnabás színes, érdekes előadást tartott.
Kerekes Barnabás a Baár – Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom-történelem szakos pedagógusa, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese. Lőrincze Lajos-díjjal, Magyar örökség-díjjal kitüntetett pedagógus. A Beszélni Nehéz Anyanyelvi Mozgalom irányítója, a Duna Tv és a Katolikus Rádió nyelvművelő műsorának szerkesztője, a Baár-Madas anyanyelvi tehetségpont vezetője.
Nagyon kellemes stílusú előadó. A hangzó beszédünk néhány jellegzetes hibájára hívta fel a figyelmünket előadása kezdetén. A hangzó anyagok elemzése nagyon érdekfeszítő volt és egyben derűs perceket is adott a hallgatóságnak. Bizonyítást nyert Kerekes tanár úr állítása, miszerint a szépolvasási versenyeken mindig a gondolatot kell elmondani, nem csak az írásjelek mentén olvasni, mert az félreértésekre ad okot. Egy írás közös elemzése után szakmai beszélgetésre is sor került a kerületből érkező kollégákkal. Emlékezetes volt ez a nap, amely hagyományként a következő évben is kellemes és izgalmas rendezvényekkel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy közös kincsünk – a magyar nyelv ápolása- nagyon fontos és nemes dolog.

képek