Iskolánk 7. évfolyamának 52 tanulója vett részt azon a tanulmányi kiránduláson, mely során felkerestük hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb újkori katonai erődítményét, a komáromi Monostori Erődöt.

A külön buszos utazás megvalósítására az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által kiírt „Magyar nemzeti és történelmi emlékhelyek látogatása” nyertes pályázat révén került sor. Az erőd Komáromban, a Duna partján található, melynek kiterjedése olyannyira nagy, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt csak töredékét sikerült szakvezető segítségével bejárnunk. Érdeklődő tanulóink a helyszínen megismerkedhettek a komáromi várnak az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepével és az akkori idők fegyvereivel. A látogatás legizgalmasabb része e fegyverek működésbe hozása volt. A fülsiketítő zaj és a lőporszag nem mindennapi élményt nyújtott a gyerekeknek, akik közül a legbátrabbak igazi tűzérként segédkezhettek az ágyú elsütésében és az ágyúcső kitakarításában.
A programot kincsvadász játék is színesítette, mely során térkép és iránytű segítségével kellett a gyerekeknek elrejtett kincseket megtalálniuk.
A hazavezető út során felkerestük a Tatabánya feletti hegyen magasodó turul szobrot, mely impozáns méretével nyűgözött le minket. A szobornál megemlékeztünk a XIX. század végi, XX. század eleji milleniumi ünnepségsorozatról, melyet a honfoglalás 1000. évfordulójának tiszteletére rendeztek eleink.