Tavaszi Pedagógiai Napok a Bárcziban

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett rendezvényen 4 jógyakorlat bemutatásával vett részt intézményünk.
Az 5. évfolyam tehetséggondozó matematika óráját Holopovics Lászlóné vezette, aki játékos eszközökkel, az érdeklődés felkeltésével, sikerélményeket biztosítva vezette be a gyerekeket a koordináta rendszer rejtelmeibe. Az óra bizonyította, hogy a játékos tanulás fejleszti a gyakorlati tevékenységek mellett az absztrakt gondolkodást is, így hat az egész személyiségre.
Makai-Boros Anikó rajz és a festészet oktatásról szóló előadása, egy titkos ajtót nyitott ki a hallgatók számára. A résztvevők képet kaptak arról, hogy a festészet, mint látásmód, hogyan tanít nézni, látni, összpontosítani, megfigyelni, mérni. Hogyan mutatja meg a világot a maga valójában, szépségében, harmóniájában. S ha ezzel felélesztjük az alkotási vágyat, a gyerekek csodákra lesznek képesek, egy biztonságos, nyugodt, sikerélményt adó közegben. Az életben való „beváláshoz” elengedhetetlen a társas készségek elsajátítása, az egyén beilleszkedése, a közösségben való együttműködés, az egymástól tanulás lehetőségének biztosítása. Burucs Erika előadásán a résztvevők arról hallhattak, hogy mik az elengedhetetlen feltételei a sikeres együttnevelésnek, s mi történik akkor, ha porszem kerül a gépezetbe. Milyen eszközeink vannak a nehezebben kezelhető gyerekek beilleszkedésének segítéséhez, hogyan tudjuk őket támogatni, hogy ők az osztályközösségre és a nevelőtestület szakmai fejlődésére is pozitív hatással legyenek.
Az intézményfejlesztést támogató szervezeti kultúra műhelyfoglalkozást Sisa Péterné irányította. A program elsősorban intézményvezetőknek szólt, fókuszában a szervezeti stabilitást állt. A foglalkozás arra kereste a választ; hogyan lehet egy folyamatosan változó világban, újabb és újabb kihívások előtt álló oktatási környezetben biztosítani a stabil, biztonságot nyújtó szervezeti kereteket, és mi nyújthat segítséget ebben a helyzetben.
A négy programon összesen 65 látogató vett részt, az elégedettségi kérdőívek bizonyítják, hogy az iskola jógyakorlatai hiánypótlóak, a mindennapi munkába beépíthetőek és hasznosnak bizonyultak. Bízunk benne, hogy a résztvevők viszik tovább a Bárczi magas színvonalú szakmai munkájának jóhírét!

Budapest, 2023. május Burucs Erika
/bázisintézményi koordinátor/