Fenntarthatósági Témahét

A 2020-21-es tanévben április 24-28. között zajlott a Fenntarthatósági Témahét, amelynek rendezvényeihez iskolánk is csat

lakozott.

A témahét kiemelt témái idén:

 • az erdő, mint ökoszisztéma
 • zöld gazdaság
 • fenntartható közösségek

Az idei témahét sajátosságát az adta, hogy a felső tagozat diákjai a digitális oktatás keretei között tudtak részt venni a programokon. A témahét szervezését nagyon megkönnyítette a témahét honlapján található rengeteg ötlet, kidolgozott óravázlat, mintaprojekt. A szaktanáro

k, osztályfőnökök ezek segítségével változatos foglalkozásokat szerveztek.

Egy kis ízelítő a felső tagozat munkáiból:

A 8. évfolyam a fenntartható divattal foglalkozott. Megismerkedett a fast fashion, slow fashion fogalmával, a ruhaipar környezeti hatásával, a fogyasztói társadalom ruha iránti fokozódó igényeivel és ennek a harmadik világra gyakorolt hatásaival. Az évfolyam osztályai online óra keretein belül kisfilmet néztek meg a témával kapcsolatban, közös linoit táblát készítettek internetes kutatások alapján, kérdőívet töltöttek ki, matematika példákat oldottak meg és prezentációkat készítettek csoportmunkában, vagy egyénileg.

Többen is megjegyezték a feladatok elvégzése után, hogy jelentős ismeretekkel bővült a tudásuk, és most már értik, hogy mit jelent a ruhaiparral kapcsolatban a pazarlás, a munkaerő kizsákmányolása, és hogy ennek a globális folyamatnak ha akarják, ha nem, ők is a részesei.

Alkotásaik:

Közös szerkesztésű faliújság:

Öltözködési tanácsok

A fenntartható divat elősegítésére többféle mód is létezik, viszont minél többet tudunk ezekből betartani, annál jobb.

 1. Törekedj a biopamutból készült ruhák vásárlására. Sokkal kevésbé szennyező a környezetnek, továbbá nincsen telelocsolva vegyszerekkel a pamut amiből készült.
 2. Igyekezz minél több ideig hordani ruháidat, hogy ezzel is kevesebbet szennyezd a környezeted.
 3. A ruhákat, amiket már kinőttél/nem használsz ne dobd ki, vidd el ruhagyűjtő helyekre, ajándékozd el ismerősöknek, vagy ha olyan állapotú próbáld meg esetleg eladni.
 1. Nem feltétlenül szükséges márkás boltokban márkás ruhákat venni. Egy turkálóban is találhatsz ugyanolyat, olcsóbban, így újrahasznosítottál egy ruhadarabot, ezzel is kevésbé szennyezve a környezeted. Így ez neked is és a bolygónak is pozitívum.
 1. A már használt ruhákat újra is hasznosíthatod otthon: tökéletes törlőrongy válhat belőlük, vagy akár különböző ruhákból új dolgokat is készíthetsz.
 2. Hogyha egy ruhád elszakad, vagy a cipőd talpa jön le, nem kell azonnal kidobni, meg lehet próbálni megragasztani/megfoltozni. Ha ez már nem opció, a szakadt ruhát ugyanúgy lehet rongyként hasznosítani a ház körül.
 1. Attól még, ha valami “kimegy a divatból” nem kell azonnal eldobni és az új divatnak megfelelően öltözködni, ugyanúgy lehet azt a ruhát még hordani.
 2. A meglévő ruháidat próbáld alacsonyabb hőfokon mosni, hogy kevesebb vizet használj.
 1. Egy ruhadarabot lehet többször is hordani, mint egy alkalom. Ilyen például a farmernadrág: nem kell azonnal kimosni, lehet használni akár 3-4 napon keresztül, mielőtt mosni kellene.

Én ezeket a tippeket tudom adni azoknak, akik tudatosan akarnak öltözködni, hogy minél kevésbé szennyezzék a bolygót. Fontos belegondolni abba, hogy itt, a Földön fogunk élni, egy bolygón, amely haldoklik, mivel az emberek annyira szennyezik és kihasználják. Hogyha nem teszünk valamit, nem lesz hol élnünk a jövőben. Lehet, hogy a tudatos öltözködés egy embernél kevésnek tűnhet, de ha minden ember így

gondolkodik, nem lesz változás soha. Hogyha viszont minél többen követik ezt a példát, az igenis sokat számíthat. (Kaiser Balázs 8.a)

Öltözködési tanácsok

Pozsgai Bertalan, Paár Norbert, Sárkány Angéla, Gölley Kata 8.a

A Rana Plaza tragédiája:

Lovas Léna 8.b

Hazenfratz Alexandra 8.c

Vegán bőr:

Lámfalusi Antónia 8.b