2011. április 20. Egészségnap a Bárcziban.

Iskolánk hagyományai közé tartozik az évente megrendezésre kerülő egészségnap. Ezen a napon törekszünk arra, hogy a gyerekek és felnőttek (az iskola dolgozói és a szülők is) részesedjenek minden jóban, amit a lehetőségek megengednek. Így volt ez ebben az évben is. Izgatottan készülődtünk, hiszen a program megszervezéséhez segítséget kaptunk az Arcadia-Reklám Kft.-től. Ez több programot biztosított a szokásosnál, de nagyobb volt a felelősség is: jól tudunk-e gazdálkodni a kapott lehetőséggel.
A nap tervezésekor sok mindenre kellett gondolnunk: hasznos, tanulságos, ismeretterjesztő, megelőző, szórakoztató és jó hangulatú programokat szerettünk volna létrehozni. Olyat, hogy mindenkinek legyen kedves program, és mindenki megtalálja az őt legjobban érdeklő helyszíneket. Olyat, hogy mindenki jól érezze magát. Szerveztünk mozgással járó feladatokat (Zumba, aerobic), higiéniával-egészséggel kapcsolatos tájékoztatókat, méréseket (bőrgyógyászat, testösszetétel-mérés, fogápolási technikák, higiéniai ismeretek, tinikozmetika), és természetesen jelen volt az egészséges étkezés is: salátakóstolás és szendvicsbemutató volt.
A programok lebonyolításához komoly szervezésre volt szükséges. Az osztályok forgószínpadszerűen látogatták a helyszíneket az osztályfőnökök vezetésével. Mindenki igyekezett betartani az előre megbeszélt időpontokat, hiszen időcsúszásra nem volt mód. Az egészségnapot a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartottuk meg (2011.április 20.), így néhány szülő jelenlétére is volt lehetőség.
A gyerekek nagyon remekül érezték magukat. A sok program, a kedvükre való lehetőségek tárháza olyan élményekkel ajándékozták meg diákjainkat, mely sokáig beszédtémát adott a gyerekek körében. A felnőttek és a diákok egyöntetű véleménye szerint egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

Bővebben

Káros szenvedélyek

Korunk fiataljait érintő legsúlyosabb veszély: a dohányzás, alkohol, energiaitalok, kábítószerek használata okozta veszély. Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy az iskolákban végzett felvilágosító előadások hatására fiataljaink általában több információval rendelkeznek a drogokról valamint használatuk veszélyeiről, mint az őket nevelő szülők. Ez egyrészről fontos eredmény, hiszen elértük, hogy a kipróbálás szempontjából legveszélyeztetettebb korosztály – a 13 – 15 évesek korosztálya – ismeri a reá leselkedő veszély mibenlétét, másrészről újabb kihívást jelent, hiszen fel kell készíteni az őket nevelő szülőket is a veszély illetve a gyermekük érintettségének felismerésére. Ez a kis ismertető ebben kíván segítséget nyújtani a Gyermekükért Aggódó Szülőknek a legfontosabb kérdések megválaszolásával.

Tájékoztató füzet