Tanfolyam neve: Language Teacher Refresher Course
Kurzusszervező: Europass Teacher Academy
Honlap: https://www.teacheracademy.eu/
Helye, ideje: Firenze, 2019. szeptember 2 – 7.
Disszemináció: TBL

Beszámoló:

Számomra az Erasmus+ program egy firenzei továbbképzésen való részvételt biztosított.
Már az utazás, szállás megszervezése is izgalmas volt, hiszen korábban még nem repültem egyedül, csak gyermekkoromban a szüleimmel. Amikor kicsit jobban megismerkedtem a kollégákkal Németországból, Horvátországból, Litvániából, hamar feltűnt, hogy másoknak az ilyen jellegű külföldi továbbképzés teljesen megszokott.
Egyébként a továbbképzés, amire jelentkeztem Firenzében volt és a téma a kommunikáció alapú nyelvtanítás. Ha röviden szeretném összefoglalni a hallottakat, akkor azt mondanám, hogy arról tanultunk, hogy miként tud a tanár lejönni a pódiumról és úgy foglalkozni a tanulókkal, hogy ők legyenek a középpontban.

A szálláslehetőségek közül én „host family” lehetőséget választottam, így egy kedves olasz hölgy, lakásán volt a szállásom. Igazából kicsit csalódott voltam, mert sajnos alig tudott pár szót angolul, de megértettük egymást és egyébként szinte csak aludni mentem „haza”.

A továbbképzést egy Amerikában tanult, de régóta Olaszországban élő tréner, Sheila Corwin  tartotta, és öten voltunk a csoportban a korábban említett nemzetekből. Már a képzést is úgy építette fel Sheila, hogy az órákon szinte mindent rögtön gyakorlatba ültettünk. Fontos volt az irányító szerepe, de ugyanakkor frontális módon nagyon keveset tanított. Inkább közösen fedeztük fel az újdonságokat, együtt tanultunk. Mivel ez a továbbképzés kifejezetten angol tanároknak szólt, nagyon sok konkrét alkalmazási terület volt, amit máris a gyakorlatba lehetett ültetni. A fő gondolatmenet a kommunikáción alapuló, gyerekközpontú tanítás volt. A tankönyvet inkább csak, mint mankó kellene használni és minél több gyakorlati feladattal hétköznapi szituációkkal beszéltetni a diákokat.

A Europass Teacher’s Academy több lehetőséget is biztosított az élményszerű feltöltődésre. Volt több vezetett városnézés, illetve egy egész napos toszkánai utazás is járt a továbbképzéshez. Ezeken az alkalmakon volt lehetőség a többi kurzuson lévő kollégával találkozni, beszélgetni. Egyedüli magyarként volt rá voltam kényszerítve az angol nyelv használatára, és szerintem ez így jó. Én nem tanácsolnám a csoportos kiutazást, pont emiatt.

A képzés programja:

Monday: Introductions, Warm ups, Pair and group activities, Student centered classroom

Tuesday: CLT (Communicative Language Teaching) Is youy classroom communicative, and interactive enough? Teaching activities communicatively –

examples and ideas, teaching grammar communicatively

Wednesday: Authentic Materials and Realia, conveying meaning, TBL (Task based learning)

Thursday: CBI (content based instructions), CLIL (Content Language Integrated Learning), managing a communicative classroom, error correction,feedback

Friday: CLT presentations, games and chants, teaching pronunciation, language rhythm, peer obversation and other professional development ideas, course wrap up…

every day: presentation of participants’ home institute.

Saturday: Tour of Tuscany