Tanfolyam neve: Tablets and Smartphones: using mobile devices as educational tools
Leírás: https://www.teacheracademy.eu/course/tablets-smartphones-as-educational-tools/
Kurzusszervező: Europass Teacher Academy
Honlap: https://www.teacheracademy.eu/
Helye, ideje: Barcelona, 2019. július 1 – július 6.
Disszemináció: Using Book Creator in the Elementary Classroom, Book creator basics, Edmodo user guide, EDpuzzle Teacher Instructions

Beszámoló:

5 éve tanítok a Bárczi Géza Általános Iskolában. Az iskola Erasmus+ KA101 pályázata keretében utaztam Barcelonába egy módszertani továbbképzésre, melyet a Europass Teacher Academy szervezett.
Választott kurzusom témája a digitális eszközök, főként tabletek és okostelefonok felhasználása az iskolai oktatás hatékonyabbá tételére.
Az öt nap alatt olyan oktatási felületekkel, programokkal ismerkedtünk meg, melyek segítségével változatosabbá tehetjük a tanulókkal folytatott mindennapos munkát, motivációs erejüket felhasználva biztosíthatjuk a tanulók érdeklődésének fenntartását, újszerűségüknek hála pedig könnyíthetjük bizonyos tudásanyagok elsajátítását, akár a megértéstől a bevésésig.
Emellett olyan online alkalmazások használatát is megtanulhattuk, melyek segítségével feladatokat készíthetünk diákjainknak vagy akár egy dolgozat előkészítéséhez, tudásmérő feladatlap helyett is használhatjuk őket. Az órák – az alkalmazások bemutatása után – csoportokban, párban ezek gyakorlati kipróbálásával, felhasználásával teltek.
Oktatónk, Federica rendkívüli felkészültségről tett tanúbizonyságot, bármilyen kérdésünk is merült fel, azonnal segítségünkre sietett, sőt, siet azóta is.
A tudásanyag átadásán túl a közösségépítésben, illetve a helyi kultúra megismerésében is rengeteget segített, programokat, felkeresésre érdemes helyeket ajánlott. Emellett a feladatokat is úgy alakította, hogy hatásosan oldják a kezdeti bizonytalankodást, az esetleges szorongást a nyelvi nehézségek, ismeretlen helyzetek miatt és segítsék a csoport összehangolódását.
Kurzuson részt vevő társaim Görögországból, Törökországból, Lengyelországból és egy magyar hölgyből álltak. Érdekes volt, hogy csak én érkeztem egyedül, mindenki legalább másodmagával vett részt az oktatáson. Sőt, a törökök négyen érkeztek, és egyikük egyáltalán nem beszélt a képzés nyelvén, angolul. Még a magyar hölgynek is volt egy kollégája, aki ugyanabban az időben egy másik kurzuson vett részt ugyanott.
A résztvevők által oktatott korosztály nagyon vegyes volt, alsó tagozatos gyerekektől egészen a felnőttoktatásig minden képviseltette magát. Emiatt Federicának különösen nehéz dolga volt, hogy mindenki számára hasznos tudást adjon át. Sajnos emiatt volt olyan program, amelynek felhasználása számomra nem igazán hatékony, ugyanakkor ezek is felkeltették a figyelmemet és iskolán belüli tudásmegosztásként szívesen megmutatom azok használatát az érdeklődő kollégáknak.
Az iskola egy vezetett városnéző túrát is szervezett a város történelmi és kulturális megismerésére, valamint egy egynapos hop on, hop off buszjegyet kaptunk, mellyel megnézhettük a város legszebb látványosságait.
Ezeken a szabad programokon találkozhattam és megismerkedhettem az Europass által szervezett egyéb kurzusok résztvevőivel is.
Az itt megszerzett tudásomat az iskola technikai feltételeinek függvényében a tanóráimon tervezem kipróbálni és alkalmazni.