Éheztessük ki a kukákat közösen

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Idén a Bárczi Géza iskola is csatlakozott a mozgalomhoz. A sulirádión és a zöld faliújságokon keresztül tájékoztattuk az iskola apraját és nagyját a hét céljairól.

Az alsó tagozat rajzversenyt hirdetett a hulladékcsökkentés témájában. A felső tagozat pedig kukaéheztetési feladatot teljesít, hiszen a legjobb hulladék, a meg sem keletkező hulladék. Ennek fényében született meg a hét mottója: Éheztessük ki a kukákat közösen!
Játékos verseny formájában kukaéheztető versenyt tartottunk a felső tagozaton, melynek során az osztályszemetesek súlyát mértük le heti több alkalommal. Csigapontokkal jutalmaztuk azokat az osztályokat, ahol eleve kevés volt a napi szemétmennyiség, illetve az Európai Hulladékcsökkentési Hét alatt ezt a mennyiséget még tovább tudták csökkenteni. Ebben a legügyesebb osztály az 5.b, az 5.m és a 8.b volt.
A hét során mind a diákoknak, mind a szülőknek és iskolai dolgozóknak lehetőségük volt egy felmérő űrlap kitöltésére.
Űrlap diákoknak: https://forms.gle/muFgZmvAmMCSJ8S96  (a kitöltés kb. 5 percet vesz igénybe, névvel történik, a legaktívabb osztályt jutalmaztuk)
A legtöbb visszaküldött tesztet az 5. b, 5.m, 6.m, 7.b és a 8.a osztályok küldték be holtversenyben.
Űrlap felnőtteknek: https://forms.gle/GTobecdVk9AuDc8t6  (a kitöltés anoním, kb. 10-15 percet vett igénybe) A kérdőív eredménye

Az alsó tagozaton Szuperkuka – rajzversenyt hirdettünk, A zsűrinek nehéz dolga volt, mivel nagyon sok szép rajz érkezett.

  1. évfolyam helyezettjei:
  1. Labancz Máté 2.b
  2. Paulus Julián 2.b
  3. Kordás Csenge Kitti 2.b

3-4. évfolyam helyezettjei:

  1. Töreki Zsófia 4.m
  2. Kulcsár-Szabó Kinga 3.b
  3. Nagy Emma Bianka 4.m

Különdíjban részesült Moler Kamilla 3.b

Rózsi néni, sok a szatyor: https://youtu.be/ozAWJfORK-0